Saznajte sve o kamenju, koje ugrađujemo u Vaš nakit

Na svetu ne postoje dve iste osobe, pa ni dve iste ljubavi. Svaka nova ljubav sa sobom nosi nešto novo, interesantno i jedinstveno. Potraga za izgubljenom drugom polovinom kod nekih traje kraće, a kod nekih malo duže, ali svako kad-tad u životu barem jednom doživi onu pravu, strastvenu ljubav, koja se uglavnom završava sklapanjem braka.

Dan venčanja je specifičan trenutak u životu čoveka, a burma koja se navlači tokom sklapanja braka predstavlja simbol večne ljubavi, vernosti i pripadanja. Savršeni prsten nije samo lep i dragocen, on odražava i ličnost osobe, koja ga nosi.

Odabir burme nikako ne treba shvatiti olako i treba ga birati pažljivo. Dok su u prošlosti uglavnom bili popularni jednostavni modeli, danas se sve više mladih parova odlučuje za burme sa dijamantima ili cirkonima.

Dijamanti ili cirkoni?

DIJAMANTI

Dijamant se stvara na različitim dubinama u zemlji od materija sa visokim procentom ugljenika i to pod visokim pritiskom (oko 4500-6000 Mpa) na temperaturi od 900-1300 °C. Od svih dragih kamenja dijamant je jedini hemijski čist element, jer nastaje kao alotropna modifikacija ugljenika (sačinjena je samo od atoma ugljenika). Postoji pogrešno verovanje da je dijamant jedan od najređih, pa samim tim i najdragocenijih dragih kamenja na Zemlji. Dijamant je zapravo jedan od najtvrđih prirodnih minerala, koji uprkos tome što su za njegovo stvaranje potrebni specifični uslovi, nije toliko redak. Njegova izuzetna visoka cena se može pripisati njegovoj tvrdoći (otežavajuća okolnost za obradu) i raznovrsnoj upotrebi u industriji.

Na cenu dijamanta imaju veliki uticaj 4 važna faktora:

1. Boja – Jedan od najznačajnijih elemenata pojave dijamanta je njegova boja. Dijamant je jedino drago kamenje, koje se u prirodi pojavljuje u svim mogućim bojama. Svaka kategorija boje se označava sa slovima abecede. Ne uzimajući u obzir dijamante specifične boje, bezbojni dijamanti se veoma retko pronalaze u prirodu, pa zbog toga spadaju u kategoriju sa izuzetno visokom cenom. Sjaj savršeno brušenih dijamanata i male razlike u nijansama, nekada potpuno modifikuju pravu boju dijamanta, zbog čega se stručnjaci često služe specifičnim svetlostima i uzorcima za upoređivanje da bi ih uvrstili u određenu kategoriju.


2. Čistoća – Čistoća se provera pod mikroskopom sa desetostukim uvećanjem. Svaka nepravilnost, oštećenje ili jamica smanjuje vrednost samog dijamanta. Savršeni dijamanti izuzetno visokih cena su oni kod kojih se nepravilnosti pojavljuju u izuzetno malim procentima ili ih uopšte i nema.


 

3. Brušenje – postoji nekoliko načina obrade dijamanta, sa kojima se ističu njegovi različiti karakteri. Najčešći oblici brušenja su: brilijantin (okrugli), smaragni (pravougaonik sa zaobljenim ivicama), princess (kvadrat), ovalan, Marquise ili navet (spicasto ovalan), pandeloque (kruškasti), briolet (kapljičast) ili u obliku srca. Dijamant dobija svoj sjaj i sposobnost za disperziju svetlosti tek nakon obrade brušenjem. Postupak brušenja je veoma sličan postupku stvaranja umetničkog dela. Zahteva veliko znanje, strpljenje, preciznost, dugotrajan i naporan rad. Sirov dijamant u sebi nosi sirovu energiju, sjaj i vatru, koji samo pravi poznavalac zanata može izvući na površinu. Zanat brušenja dijamanta je jedna od najtajanstvenijih profesija, kada se od „običnog kamena“ stvara „kraljica dragih kamenja“.

4. Karat – označava težinu dragog kamenja. Važno je napomenuti da se ovaj pojam nikako ne sme mešati sa karatom plemenitih metala, koji označava odnos između zlata i legure. Važno je naglasiti da na vrednost dijamanta ne utiče samo njegova težina, jer dva dijamanta iste težine mogu imati različito brušenje, čistoću i boju, koji takođe u velikoj meri utiču na njegovu vrednost.

Svaki pojedinačni dijamant je jedinstveno čudo prirode, koji se može opisati na onoliko načina, koliko vrsta dijamanta postoji u prirodi!

CIRKONI (CUBIC ZIRKONIA)

Cirkon je veoma čest mineral u prirodi. Njegovi obični netransparentni kristali se nalaze u granitima i alkalnim magmatskim stenama. Obično ima žuto-braon, crveno-braon, crvenu, sivu, zelenu ili crnu boju. U industriji se pretežno koristi njegova bezbojna varijanta.

Kockasti cirkon (cubic zirkonia) je cirkonijum dioksid kockastog oblika. Iako je veoma sličan cirkonu, ne treba ga mešati sa njim. Obično je bezbojan, optički bez ijedne mane i dosta tvrd. Zbog svoje niske cene, trajnosti i izuzetne sličnosti sa dijamantom, često se koristi kao zamena za dijamant.

Kako bismo našim klijentima mogli da ponudimo vrhunske proizvode, koristimo cirkone Švajcarske proizvodnje, koji su sečeni i brušeni mašinama visoke preciznosti. Na ovakav način se stvara tkz. STAR EFEKAT, koji im daje visoki sjaj i svetlost. Kao i svaki mineral, tako i cirkoni pokazuju svoje prave vrednosti tek nakon završavanja obrade.

Burme ukrašeni sa dijamantom ili cirkonima će učiniti da se osećate jedinstveni do kraja života.
Naš osnovni cilj je da zadovoljimo sve vaše zamisli i da vam naše specijalne burme sa dijamantima ili cirkonima osvetle dan venčanja i učine vas najsrećnijim čovekom na svetu.

Bilten

Budite konstantno u toku sa našim aktuelnostima. Prijavite se na naš bilten odmah!

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Podešavanje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.